Pivovar v Miletíně vznikl nejpozději ve 14. století na statku řádu německých rytířů. První písemná zpráva o vaření piva je pak z roku 1410 – tehdy řád německých rytířů prodal miletínský statek Beneši z Choustníka. Jednou z důležitých položek předávaného majetku byla rovněž pivovarská pánev (die Bräupfanne).
Historie současného vaření piva v Miletíně se začala psát v roce 1997. Soukromý minipivovar v přístavbě na dvoře Sousedského domu otevřel zkušený sládek Svatopluk Ďupal z Hradce Králové, jemuž vztah k tomuto moku vložily sudičky již do kolébky. Pocházel z Tábora, narodil se přímo pod pivovarským komínem. Přelomovým pak byl rok 2006, kdy byla ve dvoře Sousedského domu otevřena na restauraci nezávislá pivovarská zahrádka. Téhož roku se zde také na konci května konaly první miletínské pivní slavnosti, které se rychle staly jednou z nejnavštěvovanějších kulturních akcí v Miletíně. V roce 2019 sládek ukončil provoz, ale našli se následovníci Martin Hlavatý, Jan Kněžourek a Stanislav Petřík, kteří založili dnešní společnost Pivovar Miletín.
Pivo si můžete koupit kupodivu i v Erbenově cukrářství na náměstí.
Podrobné informace o pivovaru najdete zde
O Pivovarské zahrádce se více dočtete zde